Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη μαθητών στο κτίριο ζωγραφικής του Μ.Ο.Β.



Επίσκεψη στο κτίριο όπου στεγάζεται το τμήμα ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας, με αφορμή την ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας «Με πινέλα και φαντασία».
Στο χώρο του εργαστηρίου μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε η κυρία Ματίνα. Μας έδειξε  πίνακες ζωγραφικής, τα εργαλεία του ζωγράφου όπως τα πινέλα, τις παλέτες, τη σπάτουλα, τις διάφορες μπογιές και μας μίλησε για τον τρόπο ανάμειξης των χρωμάτων. Απάντησε στις ερωτήσεις μας και μετά μας ρώτησε αν θέλουμε να ζωγραφίσουμε κι εμείς με …πινέλα και φαντασία! Φυσικά και θέλαμε και στο τέλος θαυμάσαμε κι εμείς τα έργα μας.
 Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ματίνα για την ξενάγηση.  
    

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών


Χρόνια πολλά στους εκπαιδευτικούς 
και στους μαθητές μας.

(Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω το έργο των Τριών Ιεραρχών και τη σημασία του για την Παιδεία κοντά σ’ έναν Ιερέα, Δάσκαλο και Άνθρωπο, τον παπα-Ηλία).

 Τον Ιερέα, Άνθρωπο και Δάσκαλο:

- που «ἐπιβεβαιώνει μέ τήν πράξη τήν ἀξιοπιστία τοῦ λόγου του»

  -που «παιδαγωγεῖ παρά πού τιμωρεῖ»

-που «Σοφία εἶναι τό νά  γνωρίζει κανείς τόν ἑαυτό του καί νά μήν ὑπερηφανεύεται»

-που ποτέ δεν έπαιρνε χρήματα από τους πιστούς , “Όσον πλεονάζεις τω πλούτω, τοσούτων ελλείπεις την αγάπη”.

-που «ασχολούνταν αθόρυβα και ταπεινά με το έργο του», χωρίς την ατομική του προβολή σε δημοσιογραφικά κείμενα

-που «έλεγχε την εξουσία»-όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος…και δεν την χάιδευε για προσωπικά οφέλη και πάθη

-που « Η «πολιτεία» του δασκάλου, η ζωή και οι πράξεις του, το παράδειγμά του, όχι η απλή διδασκαλία του είναι αυτή που οδηγεί στην παιδεία», γιατί τα λόγια … φαίνεται πως περισσεύουν…

-που "σέβεται την άποψη του άλλου" αλλά και την άποψη της πλειοψηφίας,ακόμα και αν δεν συμφωνεί

- που «Ἄν ἔχει διδαχθῆ κάτι ἀπό ἄλλον νά μήν τό κρύβει σά νά ἦταν δική του σκέψη, ἀλλά νά φανερώνει τίνος εἶναι»

(Και παίρνοντας αφορμή από την τελευταία πρόταση του Μέγα Βασιλείου και από τα θετικά σχόλια που γράφετε στο Facebook και στο email μου για τα θέματα που παρουσιάζουμε στο blog, να γράψω ακόμα μια φορά,αυτό που έχω γράψει πολλές φορές στα μηνύματά μας:
 Οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις που υπάρχουν στη σελίδα μας είναι αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς του σχολείου μας και όχι προσωπικό έργο.
Οι αναρτήσεις μας δεν έχουν σκοπό την προσωπική προβολή, αλλά την προβολή του έργου του σχολείου και το άνοιγμα στην κοινωνία.

 Είναι μια ομαδική εργασία όλων των εκπαιδευτικών, που σαν άνθρωποι έχουμε κι εμείς τα ελαττώματά μας, τα λάθη μας, τις παραλήψεις μας,  αλλά δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για έλλειψη προσπάθειας. Μια προσπάθεια που στόχο έχει μια καλύτερη Παιδεία, αλλά ταυτόχρονα και την προσωπική μας βελτίωση.)

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το Δημ.Σχολ.Βελβεντού στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Οι μαθητές του Σχολείου μας, όπως γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια, παρακολούθησαν και φέτος τη θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, που ανεβάζει ειδικά για παιδιά. Η παράσταση φέτος είχε τίτλο "Χίλιες και μία νύχτες". Μια ανάμειξη παραμυθιών, μέχρι να επικρατήσει τελικά η αγάπη.
 Πολύ καλή η ερμηνεία των ηθοποιών που έπαιξαν με πολύ όρεξη, πολύ καλή επίσης η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, η μουσική. Μια ποιοτική παράσταση για παιδιά, όπως μας έχει συνηθίσει πάντα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Συνέχεια της εργασίας μας "Καλώς κάμιτι"-Υγιεινή-Παραδοσιακή διατροφή

Με δυο δραστηριότητες συνεχίσαμε και την εβδομάδα που μας πέρασε την εργασία μας  "Καλώς κάμιτι"-Υγιεινή -Παραδοσιακή διατροφή

Υγιεινά τυροψωμάκια


Στο σχολείο ζυμώσαμε, πλάσαμε, ψήσαμε και βέβαια φάγαμε νοστιμότατα και υγιεινά  τυροψωμάκια.
Σκοπός της δραστηριότητας αυτής ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά σπιτικές γεύσεις και να τονίσουμε ότι πρέπει να προτιμούν τα φαγητά της μητέρας τους, από κάτι έτοιμο που μπορούν να αγοράσουν από τα καταστήματα.
Με απλά υλικά και με τις οδηγίες  της κ. Γωγώς και της κ. Αφροδίτης  ετοιμάσαμε αυτό το ωραίο πρωινό που σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Τα υλικά  που χρησιμοποιήσαμε είναι:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κεσεδάκι  καλαμποκέλαιο
1 κεσεδάκι  φέτα  τριμμένη
1 κεσεδάκι  κασέρι τριμμένο
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό για το άλειμμα
Λίγο σουσάμι για να ρίξουμε από πάνω

  Διαβάστε τώρα πώς τα κάναμε:
Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε πρώτα το λάδι με το γιαούρτι καλά, να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, τα αυγά, το τυρί, το κασέρι και τέλος το αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Μετά με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη – λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το πατάμε λίγο με τις παλάμες μας και το τοποθετούμε στο ταψάκι, στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Όταν τελειώσουμε με το πλάσιμο, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τυρόψωμου με το χτυπημένο αυγό και ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι. Τώρα τα τυροψωμάκια μας είναι έτοιμα για ψήσιμο. Τα ψήνουμε τόσο όσο να ροδοκοκκινίσουν, όχι πολύ όμως, για να μη γίνουν σκληρά.
Τα τυροψωμάκια είναι έτοιμα, μοσχομυρίζουν και μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε. Και πιστέψτε μας είναι πεντανόστιμα!


Είμαστε σίγουροι ότι θα τα κάνετε κι εσείς. Καλή επιτυχία λοιπόν!

-------------------------------------------------------------

Παρασκευή λίγδας και τσιγαρίδας


Στα παλιά χρόνια που δεν είχαν λάδι για τα φαγητά τους, επειδή ήταν ακριβό και δεν μπορούσαν να το αγοράσουν, χρησιμοποιούσαν τη λίγδα. Την έπαιρναν από το παστό (λίπος) του γουρουνιού. Έκοβαν κομματάκια το λίπος και το έβαζαν στη φωτιά. Ανακάτευαν συνέχεια για να μην κολλήσει, μέχρι να βγάλει όλη τη λίγδα και τη συγκέντρωναν σε δοχεία  για το καθημερινό φαγητό της χρονιάς. Το υπόλοιπο από το λίπος που έμενε, τσιγαρίζονταν καλά και γινόταν οι τσιγαρίδες. Τις έτρωγαν όπως ήταν, αλλά έμπαιναν και στα λουκάνικα που έκαναν.
Με τον ίδιο αυτό παραδοσιακό τρόπο κάναμε λίγδα και τσιγαρίδες στην αυλή του σχολείου μας. 

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κοπή πίτας στο Σχολείο μας

                   ...πιο παιδικές για τις μικρότερες τάξεις...



...παραδοσιακή για τις μεγαλύτερες 

...και η πίτα του Συλλόγου των δασκάλων του Σχολείου μας. 
                  Ευχαριστούμε όλους για την προσφορά τους.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ψήσιμο λουκάνικων στο Σχολείο μας

 Με αφορμή την αυριανή γιορτή του Αγίου Αθανασίου και το έθιμο της λουκανικοφαγίας, που γίνεται στο Βελβεντό, ψήσαμε λουκάνικα στην αυλή του σχολείου, ακολουθώντας κι εμείς το έθιμο.
Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της εργασίας μας "Καλώς κάμιτι"-παραδοσιακή διατροφή.

                                              Σε λίγο θα είναι έτοιμα.Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μάθημα ασφαλούς οδήγησης στο Σχολείο μας


Μάθημα ασφαλούς οδήγησης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, από τον κύριο Δημήτρη Μανωλόπουλο, πολυπρωταθλητή αγώνων αυτοκινήτου και σύμβουλο  οδικής ασφάλειας. 
Ο κ. Μανωλόπουλος μίλησε στα παιδιά για τη σημασία της ζώνης ασφαλείας, για την προσοχή που πρέπει να έχει κάποιος που οδηγεί- να μη μιλάει στο κινητό, να μην καπνίζει, να έχει υπομονή- τι πρέπει να κάνει ο οδηγός όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, τι πρέπει να κάνει πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι.
Στη συνέχεια μας έδειξε μια ταινία που αναφερόταν στη σημασία της ζώνης ασφαλείας και στον αερόσακο. Η ταινία περιελάμβανε ακόμα ατυχήματα σε αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων, όπου όμως δεν είχαμε τραυματισμούς, γιατί παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά και ατυχήματα στους δρόμους με δυσάρεστες συνέπειες, λόγω διαφόρων αιτιών.
Ακολούθησαν ερωτήσεις των μαθητών μας σχετικές με την ταινία και αυτά που ανέπτυξε ο κ. Μανωλόπουλος.
Η παρουσίαση του θέματος έγινε με τη συνεργασία του Σ.Μ.Α.Β. (Σύλλογος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Βελβεντού).

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Σιώμο που έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή και τον κ. Μανωλόπουλο για τα όσο σημαντικά μας είπε.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Θεοφάνια στο Παλαιογράτσανο

Φωτογραφίες από την ημέρα των Θεοφανίων και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Μορφωτικού Ομίλου Παλαιογρατσιανιτών "Η Γρατσάνη".





Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΑΗ-ΘΑΝΑΣΗ 2014


Το πατροπαράδοτο έθιμο της λουκανικοφαγίας θα αναβιώσει και φέτος στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού ανήμερα της γιορτής, το ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Ιανουαρίου 2014, μετά τη θεία λειτουργία και μέχρι το απόγευμα.
Στις γραφικές πλαγιές των Πιερίων, 2 χιλιόμετρα δεξιά από το Στάδιο Βελβεντού η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ» σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ θα προσφέρουν λουκάνικα και τοπικό κρασί στους ξένους επισκέπτες. Οι βελβεντινοί συνήθως «πιάνουν» από νωρίς μέρος με τις παρέες τους στις γραφικές πλαγιές γύρω από το εξωκλήσι.
Το Βελβεντό της Κοζάνης μέσω Εγνατίας απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη.
Όσοι επισκεφτούν το Βελβεντό μπορούν επίσης να επισκεφτούν το φαράγγι του Σκεπασμένου με τους καταρράκτες.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να προμηθευτούν ντόπια νόστιμα λουκάνικα από τα βελβεντινά κρεοπωλεία, τοπικά κρασιά από τα τρία επισκέψιμα οινοποιεία και γλυκά, μαρμελάδες, τουλούμπες και σιροπιαστούς κουραμπιέδες και άλλα τοπικά προϊόντα από τα ντόπια καταστήματα, τα ζαχαροπλαστεία και τα εργαστήρια του Βελβεντού.
Σας περιμένουμε όλους και φέτος στη γιορτή μας!
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ’

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σενάριο διδασκαλίας με χρήση υπολογιστών-Μαθηματικά

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
4η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΚΣΕ ΔΗΜΟΤIΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΤΣΕΤΣΙΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  
Τίτλος Σεναρίου 
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 Το σενάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους/τις
 Γεωργάκη Άννα
Μπούτιου Ευαγγελία
 Γκίκα  Ιωάννη

Βελβεντό, 2013

 ΣΕΝΑΡΙΟ   ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

       «Οι τέσσερις πράξεις στα Μαθηματικά»
  Τάξεις  Γ΄-Δ΄
                               Μαθηματικά, Τ.Π.Ε.
                         
3.Συμβατότητα με το αναλυτικό πρόγραμμα
Το σενάριο είναι συμβατό με το Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ. των
Μαθηματικών των ομώνυμων τάξεων, αφού ανήκει στην ύλη των
Μαθηματικών των τάξεων αυτών και αφορά στην απόκτηση βασικών
μαθηματικών γνώσεων και ικανοτήτων επίλυσης απλών και σύνθετων
προβλημάτων.
  
4. Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή αντιλήψεις των μαθητών
  Οι μαθητές ήδη γνωρίζουν τις τέσσερις πράξεις των Μαθηματικών
 και έχουν λύσει προβλήματα με τις πράξεις αυτές.
Οι μαθητές έχουν μάθει να εργάζονται ομαδοσυνεργατικά.
Έχουν εξοικειωθεί με προγράμματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

5. Σκοπός
       Γενικός σκοπός του σεναρίου είναι να μάθουν τα παιδιά σε ποιες
περιπτώσεις κάνουν την κάθε μαθηματική πράξη και να λύσουν
προβλήματα με αυτές.
 Επιμέρους στόχοι: 
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:
-Να κατανοήσουν βαθύτερα και να αποσαφηνίσουν την έννοια των  πράξεων μέσω της  οπτικοποίησης  αυτών και της λύσης προβλημάτων.
-Να βρίσκουν όλες τις λέξεις-κλειδιά που οδηγούν στην πράξη που θα
κάνουν.
-Να ξεχωρίζουν τα γνωστά και άγνωστα στοιχεία του προβλήματος.
-Να εκτελούν με προσοχή τις πράξεις.
-Να φτάνουν σε ένα σωστό και λογικό αποτέλεσμα.
-Να απαντούν ολοκληρωμένα στα ζητούμενα.
                         
-Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:

-Να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη και κριτική ικανότητα
-Να αναπτύξουν τη συνεργασία και την επικοινωνία.
-Να αποκτήσουν  θετική στάση απέναντι στα Μαθηματικά και τις ΤΠΕ.
-Να διερευνήσουν τα δεδομένα, να βρουν τις σχέσεις μεταξύ τους, να κάνουν λογικές υποθέσεις και να φτάσουν στην επίλυση του προβλήματος.

-Ως προς τη χρήση νέων τεχνολογιών:
-Να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσης  του Η/Υ.

--Να οπτικοποιήσουν προβλήματα
-Να γνωρίσουν καλύτερα το λογισμικό Hot Potatoes.

6.Κατηγορίες λογισμικών-Συνδυασμός Λογισμικών
Προστιθέμενη αξία των ΤΠΕ

-Word (Kειμενογράφος)
Λογισμικό κλειστού τύπου, γενικής χρήσης.
Προστιθέμενη αξία των ΤΠΕ
-Ασκούνται  στη χρήση του πληκτρολογίου.
-Γνωρίζουν καλύτερα τις απλές και σύνθετες λειτουργίες του λογισμικού.

-Power Point
Λογισμικό παρουσίασης, άλλα και σπουδαίο διδακτικό εργαλείο. Είναι κλειστού τύπου.(Συμπεριφορισμός)
Προστιθέμενη αξία των ΤΠΕ
-Προσφέρουν  τη δυνατότητα μιας ευφάνταστης παρουσίασης.
-Βοηθούν στην εξοικονόμηση  χρόνου.
-Hot Potatoes
Λογισμικό  ηλεκτρονικής αξιολόγησης.
Προστιθέμενη αξία των ΤΠΕ
-Βοηθάει πολύ στην αξιολόγηση
-Αποτελεί ευχάριστη εφαρμογή

7.Διάρκεια
Για την υλοποίηση του σεναρίου απαιτούνται 2 διδακτικές ώρες.

8. Οργάνωση τάξης και απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή
 Εργασία στην αίθουσα των υπολογιστών.
Χωρισμός των παιδιών σε ομάδες-τρεις σε κάθε υπολογιστή.
Λογισμικά που πρέπει να υπάρχουν στους υπολογιστές:
-Power Point-word-hot potatoes-
Προβολέας

9.Περιγραφή και αιτιολόγηση του σεναρίου
 1η ώρα
Τονίζουμε τις λέξεις κλειδιά κάθε πράξης (π.χ. βάζω, πόσα είναι όλα μαζί, συνολικά, περισσότερα  ποιο είναι το υπόλοιπο, ποιο το συμπλήρωμα κλπ.).Οι μαθητές προτείνουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, κάνουν νοερούς υπολογισμούς, επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα κλπ.









2η ώρα
Φύλλα εργασιών με εικόνες για λύση προβλημάτων
 Τα παιδιά καλούνται να γράψουν προβλήματα με τις εικόνες και τους αριθμούς που τους δίνονται με μια πράξη, καθώς και προβλήματα με εικόνες και δικούς τους αριθμούς, με δυο πράξεις.
 ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΝΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ






Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας


Της Ελένης Χαδιαράκου

Σχολείο, φροντιστήρια, κολυμβητήριο, χορός.... 
 Στην προσπάθεια να τα χωρέσουμε όλα στο πρόγραμμα τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια γενιά από κουρασμένα παιδιά! Μήπως να ρίχναμε λίγο τους ρυθμούς;
  
 Στο βιβλίο του, το «Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας», ο συγγραφέας Καρλ Ονορέ μάς προτρέπει να σώσουμε την παιδική ηλικία από τις υπερβολές του 21ου αιώνα, υπενθυμίζοντας μας τα προτερήματα του slow downing.

 «Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα όταν είναι απασχολημένα με δραστηριότητες που αγαπούν, αλλά η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να τα κάνει δυστυχισμένα»,  λέει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Καρλ Ονορέ στο Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας, που έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες και έχει ήδη γίνει ύμνος του «κινήματος των χαλαρών γονιών». Για το συγγραφέα, χαλαρός γονιός δεν είναι ο αργός γονιός, είναι εκείνος που καταφέρνει να φέρει αποτέλεσμα στο σωστό χρόνο και με τη σωστή ταχύτητα. Εκείνος που επιλέγει την ποιότητα, την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία από τις υπερβολικές κοινωνικές σχέσεις. Για τον Ονορέ, οι χαλαροί γονείς είναι οι ισορροπημένοι γονείς. Τα παιδιά τους  οφείλουν να αγωνιστούν, να πιεστούν για να μάθουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίρνουν μέρος σε αγώνα ταχύτητας.

 Οι χαλαροί γονείς, είναι εκείνοι που δίνουν στα παιδιά τους χρόνο και χώρο για να εξερευνήσουν τον κόσμο με τους δικούς τους όρους. 
 Χαλαροί, αλλά με όριαΑν και θιασώτης της χαλαρής αντιμετώπισης, ο Καρλ Ονορέ επιμένει πολύ στα όρια. Το «όχι» δεν κάνει ποτέ κακό στα παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς διαθέτουν χρόνο, χρήμα κι ενέργεια, ώστε το παιδί να φτιάξει ένα καταπληκτικό βιογραφικό, αλλά είναι μαλθακοί στο θέμα της πειθαρχίας. Είναι πιο εύκολο να λέμε «ναι» σε άλλη μία ώρα Nintendo ή σε ένα ασυγύριστο δωμάτιο. Όμως, τα παιδιά χρειάζονται και πειθαρχία και σταθερότητα. Ο σταθερός έλεγχος, που δεν περιορίζει τις ευκαιρίες για πειραματισμό και επιτρέπει την αυθόρμητη έκφραση, σχετίζεται με την ανεξαρτησία του παιδιού. Πειθαρχία σημαίνει διδασκαλία, όχι τιμωρία. Η σταθερή πειθαρχία που αφορά σημαντικά ζητήματα δεν αποτελεί απειλή για την προσωπικότητα του παιδιού, ίσα-ίσα, είναι μέρος της πορείας του προς την αυτογνωσία.

 Οι βασικές αρχές για μια χαρούμενη παιδική ηλικία
 Ακούστε και παρατηρήστε τα παιδιά σας. Ένα παιδί δεν είναι εργασιακό πλάνο ή προϊόν, αλλά ούτε τρόπαιο, αγώνας ταχύτητας ή έργο τέχνης. Ένα παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στη δική του ζωή.

Μην τα επιβαρύνετε με τις δικές σας προσδοκίες.
 Πολλές φορές, εξηγεί ο Ονορέ, κάτω από ένα πιεστικό πρόγραμμα κρύβονται οι υπερβολικές γονεϊκές προσδοκίες. Τα κρατάμε απασχολημένα για να μην μπλέξουν με κακές παρέες, τα κλείνουμε στο σπίτι για να μην κρυολογήσουν ή χτυπήσουν, τα τρέχουμε στην πισίνα επειδή εμείς δεν μάθαμε ποτέ κολύμπι. Γιατί θα πρέπει κοινωνικά να κάνουμε ό,τι και οι άλλοι; Αν απλά αφήναμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν ποια είναι, χωρίς να τους επιβάλλουμε να γίνουν όπως εμείς θέλουμε; Θα είναι ωραίο να «κοιτούν πίσω» και να θυμούνται μια χαρούμενη παιδική ηλικία.

Δώστε τους ελεύθερο χρόνο.
 Στην τέλεια εικόνα μιας ισορροπημένης παιδικής ηλικίας, θα έπρεπε το παιδί, αφού ασχοληθεί με το σχολείο του και κάνει τα μαθήματά του, να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να παίξει. Όμως, για πολλά παιδιά της εποχής μας η εικόνα αυτή είναι ένα άπιαστο όνειρο, αφού οι εξωσχολικές δραστηριότητες τούς στερούν τον ελεύθερο χρόνο. Τα παιδιά δεν εκφράζουν την κούρασή τους με λόγια. Τη δείχνουν «όντας αλλού» κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε αυτό είναι στο σχολείο είτε εκτός αυτού. Βλέπουμε πολλές φορές τα παιδιά να γίνονται αδιάφορα ακόμα και για δραστηριότητες που τους αρέσουν, π.χ. αθλητικές ή καλλιτεχνικές. Τα κουρασμένα παιδιά  δεν καταλαβαίνουν, δεν προσπαθούν, δεν σκέφτονται…Αποτέλεσμα; Να μην αναπτύσσουν καμιά σχέση  ευχαρίστησης με τη γνώση, η τον αθλητισμό.

 Προτρέψτε τα να παίξουν. Το παιχνίδι δεν απελευθερώνει μόνο ενέργεια, αλλά τα βοηθά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Το παιχνίδι, μάλιστα, στη φύση είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για να αποκτήσουν μια εικόνα του κινδύνου. Μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του παιχνιδιού είναι η προπαρασκευή του παιδιού για την ενηλικίωση. Το καλό παιχνίδι θέτει τις βάσεις για την άρτια ανάπτυξη του παιδιού και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος ικανοτήτων, όπως αισθητικές, κινητικές, νοητικές και κοινωνικές. Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε το σημαντικότερο σκοπό αυτής της δραστηριότητας που λέγεται παιχνίδι: την ευχαρίστηση του παιδιού.

Μάθετέ τους να ρισκάρουν.
 Είναι πολύ δύσκολο για ένα γονιό να αφήσει το παιδί του να εκτεθεί σε κινδύνους. Όταν, όμως, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, το ρίσκο μπορεί να του διδάξει πολλά. Αν δεν το αφήσετε να πέσει, πώς θα ξανασηκωθεί;

Εκπαιδεύστε τα να αγαπούν τη φύση.
 Αφήστε το παιδί να παίξει στον κήπο, με τα χώματα στο πάρκο, φυτέψτε μαζί του ένα λουλούδι στο μπαλκόνι, παρακινήστε το για έναν Κυριακάτικο περίπατο, εκπαιδεύστε το ώστε να αναγνωρίζει τα φυτά και τα δέντρα. Μην κλείνετε το παιδί στο σπίτι. Αναμφίβολα οι καιροί έχουν αλλάξει και το να αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίζουν έξω εγκυμονεί κινδύνους. Με το να εγκλωβίζονται όμως στο σπίτι, στερούνται πολλά.Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα ή τις πλατείες της γειτονιάς σας. Ξαπλώστε παρέα κάτω από ένα δέντρο και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους. Αφήστε στην άκρη φράσεις του τύπου «Θα λερώσεις τα ρούχα σου» (πάρτε μία δεύτερη αλλαξιά μαζί σας) ή «Μην τρέχεις, θα χτυπήσεις» (και ένα φαρμακείο χρειάζεται). Δώστε του τη δυνατότητα να διασκεδάσει και διασκεδάστε κι εσείς μαζί του. Έτσι, όλοι θα ανυπομονείτε για την επόμενη βόλτα σας, εκδρομή ή ταξίδι.

Περιορίστε την τηλεόραση.
 Με την τηλεόραση, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση. Ένα άτομο παρακολουθεί να συμβαίνουν πράγματα έξω από αυτό. Αν δεν μπορείτε να του τη στερήσετε, προσπαθήστε να παρακολουθείτε κάποιες εκπομπές μαζί του, να του εξηγείτε τι συμβαίνει. Μην το αφήνετε να παρακολουθεί ανεξέλεγκτα διαφημίσεις ή εκπομπές για ενηλίκους.

Καθίστε μαζί στο τραπέζι.
 Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα βρετανικά Πανεπιστήμια του Έσεξ και της Οξφόρδης, σε 40.000 οικογένειες, κατέληξε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές. Συμπέρασμα; Τα παιδιά, περισσότερο από οποιαδήποτε δραστηριότητα, χρειάζονται την οικογενειακή εστία. Και περισσότερο από το στίβο και το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης, χρειάζονται χρόνο με τους γονείς τους. 

Με τη συνεργασία της
 Μαρίας Σκαπέρα (Μ.Ed. ψυχοπαιδαδωγός - εκπαιδευτική σύμβουλος