Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Επίσκεψη των μαθητών μας στην Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας



Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού είχαν την ευκαιρία να δουν στο «Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης» τη Διεθνούς φήμης «Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»,  του καθηγητή Κώστα Κοστανά.
Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των Επιστημών.
 Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Η παρούσα έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας περιλαμβάνει 50 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος.
Πρόκειται για την εγκυρότερη και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως, κατόπιν 22χρονης έρευνας και μελέτης του κ. Κώστα Κοτσανά.

Μέσα από την έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές μας να γνωρίσουν τις απίστευτες τεχνολογικές επιδόσεις των αρχαίων Ελλήνων και να διαπιστώσουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες :
α) είχαν ανακαλύψει έναν «κινηματογράφο» ικανό να παρουσιάζει αυτόματα την πλοκή ενός μύθου με κινούμενη εικόνα και ήχο
β) είχαν επινοήσει (για ψυχαγωγικό δυστυχώς μόνο σκοπό) αυτοκινούμενα οχήματα (αυτοκίνητα) με αυτόματη πλοήγηση, με κιβώτιο ταχυτήτων, υδραυλικές προγραμματιζόμενες βαλβίδες και άλλα περίπλοκα εξαρτήματα
γ) χρησιμοποιούσαν λειτουργικά ρομπότ με σκοπό να τους υπηρετούν
δ) είχαν ανακαλύψει την αρχή του ατμοστροβίλου
ε) χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα αστρονομικά μετρητικά όργανα ακριβείας (όπως έναν αναλογικό υπολογιστή, ένα G.P.S, ένα θεοδόλιχο-χωροβάτη, κ.ά.) που τους επέτρεπαν να υπολογίζουν με ακρίβεια γεωδαιτικά και αστρονομικά στοιχεία
στ) είχαν επινοήσει ευφυείς μηχανές με κερματοδέκτη
 ζ) χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα ανυψωτικά μηχανήματα ικανά να οικοδομούν πανύψηλα κτίσματα με ολιγάριθμο προσωπικό
η) διέθεταν ωρολόγια (και ξυπνητήρια) ικανά να λειτουργούν αυτόματα και αδιάκοπα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, κ.ά.


Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών καθώς και προβολή ντοκυμαντέρ όπου εξηγείται η λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου